Raaka-aineet2018-12-31T07:02:41+00:00

Raaka-aineet

Monissa luonnon marjoissa, sienissä ja villiyrteissä on runsaasti terveyttä tukevia ravintoaineita. Ne ovat luonnon oma apteekki ja vielä herkullisessa muodossa!

Kuusenkerkkä

(Picea abies)

Kuusenkerkkä, uuden elämän verso, sisältää paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kuusenkerkkästä valmistettua siirappia on käytetty perinteisesti yskänlääkkeenä sekä keuhkoputken tulehduksen hoitoon. Kuusenkerkkäsiirappi irrottaa limaa, lieventää tulehduksia ja auttaa flunssan oireisiin.

Maitohorsma

(Chamaenerion angustifolium)

Maitohorsma on aliarvostettu syötävä ja terveysvaikutteinen kasvi, joka kasvaa etenkin hakkuualueilla ja pientareilla. Maithorsma lisää vastustuskykyä, edistää nesteen poistumista elimistöstä ja torjuu tulehduksia. Sen varret ja kukat soveltuvat syötäviksi joko sellaisenaan, sekä koristeluun. Juuret sisältävät steroleja ja niitä voi kuivata ja tehdä jauhetta.

Mustikka

(Vaccinium myrtillis)

Mustikan terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti arktisilla alueilla. Sen on todettu parantavan muistia, se virkistää, edistää aivoverenkiertoa ja auttaa ummetukseen. Mustikka sisältää sinkkiä, karoteenia, B-, C- ja E-vitamiineja, sekä omega 3- ja 6-rasvahappoja (siemenissä).

Nokkonen

(Urtica dioica)

Nokkonen on ravinteikas ja maukas villiyrtti. Perinteisessä lääkinnässä sitä on käytetty reumatismin, munuaiskivien ja astman hoitamiseen. Se lisää virtsan eritystä ja sisältää C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. Nokkonen sopii mausteseosten osaksi tai mausteeksi sellaisenaan.

Puolukka

(Vaccinium vitis-ideana vitis)

Puolukka sisältää paljon eri vitamiineja, kuten C- ja E-vitamiinia, sekä kalsiumia, mangaania, kuitua ja falovonoideja. Puolukka hoitaa ja ehkäisee virtsateiden tulehduksia, puhdistaa sisäelimiä ja parantaa vastustuskykyä.

Siankärsämö

(Achillea millefolium)

Kuivattua siankärsämön kukkaa on perinteisessä lääkinnässä käytetty haavojen parantamiseen „laastarina“. Se parantaa märkivät, tulehtuneet haavat ja auttaa särkyyn. Siankärsämötee rauhoittaa vatsaa. Siankärsämö on maultaan vahvan mausteinen ja sitä käytetäänkin myös maustekasvina. Sen kukka ja lehdet soveltuvat esimerkiksi kastikkeiden tai teen valmistukseen.

Suppilovahvero

(Cantharellus tubaeformis)

Suppilovahvero on monikäyttöinen ja herkullisen makuinen sieni, joka tykkää lymyillä sammaleen seassa kuusten kätköissä. Suppilovahvero sisältää mm. D-vitamiinia, hivenaineita ja kuitua, sekä terveysvaikutteista beetaglukaania.

Tyrni

(Hippophaë rhamnoides)

Tyrni on todellinen C-vitamiinipommi, mutta se sisältää myös runsaasti muita vitamiineja D-vitamiinia lukuun ottamatta! Se kasvaa hiekkaisilla mailla ja kestää hyvin kuivuutta. Tyrnin kirpakasta marjasta voi valmistaa mehuja ja marjajauheita.

Voikukka

(Taraxacum officinale)

Voikukka on perinteinen lääkekasvi, johon myös latinan kielinen sana officinale viittaa. Kiinalaisessa lääketieteessä voikukkaa käytetään mm. maksan ja veren puhdistamiseen ja kuumeen laskemiseen. Se sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, kalsiumia ja rautaa. Kasvista voidaan käyttää kukinto, juuret ja lehdet joko sellaisenaan tai kuivattuna, jauheena tai uutteina.